Tags

Related Posts

Share This

Twee versies van Levend Cluedo

Iedereen kent het spel Cluedo wel. Maar dit wereldberoemde bordspel kun je ook prima in een ‘levende’ variant spelen. Net als bij een speurtocht is Levend Cluedo hartstikke leuk om een keertje in het bos te houden. Het spel in deze vorm lijkt ook een beetje op Vossenjacht in combinatie met goed toneelspelen, een beetje bluffen en natuurlijk uitvogelen wie de moord gepleegd heeft. Er zijn twee spelopties mogelijk: een renversie en een rollenspelvariant.

Benodigdheden Renversie

  • Afzetlint
  • Kaartjes waarop de moordenaar, het moordwapen en de locatie op staan
  • Ongeveer 12 enthousiaste spelers, verdeeld over groepjes van 4.

Hoe werkt de renversie van Levend Cluedo?

Cluedo draait om het oplossen van de moord op Dr. Black: wie heeft het gedaan, met welk wapen en in welke ruimte? In de renversie maak je ongeveer 3 groepjes, afhankelijk van de aantal deelnemers.

Elk groepje krijgt, net als bij het bordspel, een lijst met de potentiële daders, wapens en kamers. Er zijn ook aparte kaartjes waar elk item individueel op staat. Van elke categorie wordt 1 kaartje uitgehaald: de moordenaar, het wapen en de plek waar de moord plaatsvond. De overige kaartjes worden verdeeld over de teams. Vervolgens gaan de groepen bij elkaar aanwijzingen ‘stelen’. Dit kan op verschillende manieren. Neem bijvoorbeeld het spel Levend Kwartet of een vorm van Tikkertje als opties. Hier vind je een printversie, handig om te gebruiken!

Benodigdheden Rollenspelversie

  • Een verhaaltje over de moord op papier
  • Papier en pennen
  • Plattegronden
  • Verkleedkleren
  • Eventueel moordwapens
  • Ongeveer 12 enthousiaste spelers, verdeeld over groepjes van 4.
Bon: http://www.scoutingwolder.nl

Bon: http://www.scoutingwolder.nl

Hoe werkt de rollenspelversie van Levend Cluedo?

Eigenlijk is het doel bij deze variant hetzelfde. Maak ongeveer teams van rond de 4 spelers en verzamel op een centraal punt. Een blokhut als clubhuis bijvoorbeeld is een ideaal startpunt en in het verhaal dient dit als ‘politiebureau’. De groepjes moeten als inspecteurs te werk gaan en ‘getuigen’ ondervragen. Op het centrale punt staat 1 persoon die de hoofdcommissaris speelt en die alle teams het verhaal en enkele belangrijke details over de moord vertelt. Elk team ontvangt een plattegrond van het speelterrein dat vooraf is bepaald. Hier staan de plekken pp waar de ‘verdachten’ en ‘getuigen’ zich bevinden. Ze kunnen aanwijzingen op papier schrijven.

De teams gaan op zoek naar de personen die op de plattegrond staan. Elke getuige heeft aanwijzingen over zichzelf en vertelt deze, zodra het groepje hem bereikt heeft. Daarnaast kan er ook iets vertelt worden over de dader. Als een team de oplossing weet, wordt dit gemeld bij het ‘politiebureau’. Alles moet bekend zijn: de dader, plaats, moordwapen en ook motivatie en alibi.

Voorafgaand moet dan ook een goed verhaal gemaakt worden en verschillende personen moeten meedoen en hun beste toneelspel opvoeren. Het verhaal is echter het belangrijkste, waar alles goed bij moet kloppen. Meer tips en een uitgebreid verhaal.