Levend kwartet

Ben je met een grote groep in het bos – bijvoorbeeld tijdens een kinderfeestje – en heb je zin om je eens lekker uit te leven? Dan is levend kwartet een leuk renspel om te spelen.

Benodigdheden

  • 12 of meer spelers (vier groepjes van elk minstens drie spelers)
  • Een leider (die staat bij de centrale post)
  • Vier kaartjes van vier verschillende kleuren
  • Kaartjes (‘levens’) van deze kleuren. Het aantal kaartjes dat je van elke kleur moet maken, is twee keer het aantal spelers in een groep.

Hoe werkt het?

Iedere groep krijgt vier kaarten van dezelfde kleur en een gebied toegewezen. De gebieden kun je met afzetlinten aangeven.

LevendKwartet

De vier kaarten moeten de leden van de groep bij elkaar ergens in hun gebied neerleggen (niet verstoppen onder bladeren!). Niet verklappen waar de kaarten liggen!

Iedere speler krijgt één leven (in dezelfde kleur als zijn kwartetkaarten). Hiermee mag hij ‘vreemde’ personen in zijn gebied aftikken. Als je wordt afgetikt, moet je je kaartje en eventueel de kwartetkaart die je bij hebt afgeven. Je gaat dan een nieuw leven halen bij de leider die bij de centrale post staat.

Buiten je eigen gebied mag je niemand aftikken. Bovendien mag binnen een straal van vijf meter van de kwartetkaarten de aanvaller niet meer worden afgetikt. Hij mag dan de kwartetkaart meenemen en in zijn eigen gebied leggen. Binnen de cirkel van de centrale post mag je alleen komen als je je leven kwijt bent.

Het spel is afgelopen wanneer een groep alle kaarten heeft. Spreek van tevoren ook een bepaalde tijd af voor het geval niemand alle kaarten heeft. De groep met de meeste kwartetten wint in dat geval.

Het speelveld van levend kwartet.

Het speelveld van levend kwartet.