Hoe speel je Vossenjacht?

Vossenjacht is een geweldige speurtocht-variant om met een grote groep in het bos te spelen. Je dient dit wel goed voor te bereiden en je moet ook echt met veel zijn. Eigenlijk is het een spel dat vooral door scoutinggroepen gespeeld wordt. Maar met je klasgenoten of familieleden kom je een heel eind! In plaats van het zoeken naar bepaalde voorwerpen, moet je in dit geval de ‘vossen’ gaan zoeken. Bij de scouting zijn dit vaak de leiders, die verkleed zijn (bijvoorbeeld als vos), maar ook jij en een paar vriendjes kunnen perfecte vossen spelen.

Benodigdheden

  • Genoeg mensen die mee willen doen: je hebt sowieso enkele vossen nodig en daarna genoeg andere kinderen die graag op vossenjacht willen gaan. Denk zeker aan 15 personen en 5 vossen.
  • Verkleedkleren en misschien schmink
  • Aftekenkaartjes per groep
  • Een kaartje van het gebied (dit hoeft natuurlijk niet per se)
  • Mobieltjes per groepje, mocht men verdwalen

Hoe werkt het?

Deze speurtocht wordt vaak in een dorp of stad gespeeld, maar het is ook prima in het bos te houden. De bedoeling is dat een groepje kinderen op zoek gaat naar de ‘vossen’, de leiders die zich verkleed hebben in een bepaald thema, zoals beroepen of filmsterren. Maak het vooral lekker vreemd en gek. Het is vaak heel spannend en leuk om midden in de bossen op zoek te gaan naar deze mensen. Als de groepjes een vos vinden moeten ze hem of haar om een stempel of kruisje vragen die op een aftekenkaartje worden gezet. Belangrijkste is dat de groepjes na elkaar vertrekken, met een paar minuutjes ertussen. Wie de meeste vossen vindt in zo min mogelijk tijd, is de uiteindelijke winnaar.

Vossenjacht

Variaties

Om het nog leuker en actiever te maken, kun je eventueel kleine spelletjes organiseren die de groepjes bij een vos uit moeten voeren. Daar kunnen ze dan bonuspunten mee verdienen.

Spreek eventueel een bepaalde tijd af. Een Vossenjacht duurt minstens een uur, maar kan ook langer duren. Roep bijvoorbeeld af dat de groep die als laatste start op een bepaalde tijd terug moet zijn.

De vossen kunnen ook puzzelstukjes of raadsels meegeven die de groepjes moeten oplossen. Je kunt bijvoorbeeld elke vos een letter meegeven, waarna de groepjes een woord moeten halen uit de verzamelde letters.

Zet eventueel een route uit door het bos. Daar kun je hier instructies voor vinden.

Zoek je een clubhuis of een plek waar je je kunt verkleden en schminken? Of een plek dat je als startpunt kunt gebruiken? Bouw dan eerst met je vrienden een boomhut die ideaal is als verzamelpunt.

Meer variaties en regels voor een Vossenjacht-spel.