Een boomhut in het bos bouwen

Met een groep een boomhut bouwen: superleuk om te doen in het bos! En je hebt er helemaal niet zoveel voor nodig. Er zijn wel een paar regels waar je je aan moet houden, want je mag natuurlijk de bomen niet beschadigen. Neem met de groep zoveel mogelijk spulletjes mee en maak samen met je vriendjes de hut van je dromen. Maar ook superhandig als clubhuis en verzamelplek als je spelletjes in het bos gaat organiseren, zoals Levend Cluedo en Vossenjacht.

Benodigdheden

  • Natuurlijk veel hout. En dat kun je overal vandaan halen. Zorg wel dat je sterke houten halen kiest, als je een hut wil die hoog komt te staan. Kijk ook hier eens voor goedkoop tweedehands hout.
  • Andere spullen waarmee je de hut mee kunt aankleden, zoals stoffen, jute, zeil, etc.
  • Sterke touwen
  • Hamer(s) en spijkers
  • Voorzichtigheid en een beetje handigheid komt natuurlijk ook altijd van pas.
  • En natuurlijk genoeg vriendjes die je kunnen helpen

Aan de slag gaan

boomhutGa van tevoren op zoek naar een boomhut die jullie samen makkelijk in elkaar kunnen zetten. Begin vooral lekker simpel. Zet gewoon een hut tegen een boom aan en als je erg handig bent, kun je de hut echt hoger bouwen en de takken gebruiken. Desnoods bouw je een platform in de takken, maar doe dit alleen als je daar heel zeker van bent en maak het dan zo stevig mogelijk!

Al het hout dat je verzamelt, kun je het beste al bewerken voor je de hut gaat maken. Dus als je nu slim bent laat je iemand de planken op maat zagen met een eenvoudige cirkelzaag. Dat scheelt je enorm veel tijd. Die planken kun je zelf dan schuren met schuurpapier.

Neem het hout mee naar het bos, op de fiets of in een karretje. Hoe meer vriendjes meeneemt, hoe minder vaak je op en neer hoeft te gaan. Samen kunnen jullie dan meteen aan de slag. Een eenvoudige boomhut bouw je in een paar uurtjes maar ga je echt een platform bouwen, dan kost dat wel meerdere dagen! Begin dus gerust klein om te kijken of jullie het leuk blijven vinden.

Wees voorzichtig en zuinig!

Ga voorzichtig te werk, begin met de belangrijkste palen en gebruik alleen spijkers en eventueel schroeven in de houten palen en planken die je zelf meegenomen hebt. En zo min mogelijk timmeren in de bomen zelf, want je wil niet dat die beschadigd raakt. Gebruik veel touw en zet daarmee de hut vast aan de boom met stevige knopen. Moet je nu toch de boom gebruiken, dan kun je het beste een groot gat in de stam boren (je kunt daarvoor ook het beste aan een ouder vragen of ze dat willen doen) en daar een touw doorheen spannen. Dat is het minst schadelijk voor je boom. Dit kan natuurlijk alleen bij een boom in bijvoorbeeld een eigen tuin van je ouders of familie; een boom die van jezelf is. Bomen in het bos mag je niet beschadigen.

Een dak kun je maken van bijvoorbeeld stof, oude lakens of jute. Dit is veel makkelijker dan een dak te timmeren en als het goed is, beschermd het voldoende als het gaat regenen.

En vooral het belangrijkste: wees lekker creatief en leef je uit. De hut kun je goed als clubhuis gebruiken om met je vrienden af te spreken.

Lees voor meer tips dit document. Daar staat nog uitgebreider in waar je op moet letten. Heel veel bouwplezier gewenst!