De wolven komen eraan

Na een eeuw afwezigheid komt Europa’s grootste landroofdier terug naar Nederland en België: de wolf. Daarover zijn de kenners het eens. Maar om hoeveel dieren gaat het dan? En moeten we er bang voor zijn?

Hoeveel wolven?

Dat de wolf terugkomt, lijkt vast te staan. Uit onderzoek blijkt dat met name in het noordoosten van Nederland plaats is voor honderden wolven, maar zoveel zullen het er niet worden. Er is wel voldoende prooi voor veel wolven, maar niet voldoende ruimte, omdat Nederland erg volgebouwd is. Waarschijnlijk zullen er zo’n 40 tot 50 wolven zich in Nederland vestigen.

Overigens moeten er ook voldoende aquaducten gebouwd worden om echt een. Als de dieren en hun prooi niet kunnen uitzwerven over grotere gebieden, zal de wolf opnieuw uitsterven.

Zijn ze gevaarlijk?

We hoeven niet bang te zijn voor de terugkeer van de wolf naar Nederland en België. Wolven vermijden om te beginnen contact met mensen. Daarnaast behoren mensen niet tot de natuurlijke prooi van gezonde wolven.

Mocht je een wolf tegenkomen in het wild, dan mag je je om te beginnen gelukkig prijzen. Ze gaan tenslotte contact met de mens uit de weg. Toch kan het voorkomen dat je een wolf tegenkomt. Blijf dan vooral rustig. Blijf staan, houd afstand of loop langzaam weg. Waarschijnlijk zal de wolf snel verdwijnen. Maak als het kan een foto, zodat achteraf vast te stellen is dat het inderdaad om een echte Europese wolf ging.

Grijze Wolf