Bosbehoud tegen malaria

Wetenschappers aan de universiteit van São Paulo hebben ontdekt dat het beschermen van tropische wouden verspreiding van malaria tegenhoudt. Dit is het tegenovergestelde van wat men eerder altijd dacht: het kappen van tropisch woud zou juist malaria tegengaan, dacht men toen.

Mathematisch model

De onderzoekers focusten op een dunbevolkt, bergachtig gebied in Brazilië. Daar komen malariamuggen voor, maar de ziekte is er al dertig jaar niet meer gesignaleerd. De gegevens oer het gebied werden in een mathematisch model gestopt. Zo werd er nagegaan hoe malaria zich in verschillende omstandigheden zou verspreiden.

Malaria

In het model werd het aantal warmbloedige dieren ingevoerd en het aantal muggen dat geen drager is van de ziekte malaria. De ziekte wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en daarna gezonde mensen prikken.

Uit het model bleek dat de parasiet die malaria veroorzaakt minder snel circuleert als het aantal warmbloedige dieren en muggen zonder malaria toeneemt. Kortom: hoe meer bos, hoe meer dieren en hoe minder malaria.